Vahap Özaltay
From Wikipedia, the free encyclopedia
Vahap Özaltay is a Turkish footballer notable for his career at Altay S.K., being the first professional football player in Turkey, being the first Turkish player to ever play for a foreign club[1], and being the first black player to represent Turkey in an international game[1]. He chose his last name based on his love for Altay (lit. "Pure/Real Altay")[1].
Özaltay was born in 1908 in Istanbul. He was the son of a civil servant. When he was 10 years old his family moved to Aydin. Shortly after the Greek Occupation of Izmir on 21 May 1919, his family moved to Kastamonu. He started his football career in Kastamonu.
Contents |
[edit] Playing career
After the Greek occupation ended on 8 September 1922, his family moved to Izmir. He was 14 years old when he started playing for Altay. He started playing in the main squad for Altay beginning in 1922. Altay was the leading Turkish football Club in Izmir. He won Izmir League with Altay on 5 occasions (1923–24, 1924–25, 1927–28, 1928–29, 1930–31). His brother Saim also played for Altay along with him.
Özaltay was transferred to the French club Racing Club de Paris in 1932, becoming the first Turkish player to do so. He played in France for 5 seasons for Racing Club.
In 1937 he returned to Turkey and played for Altay again. This time he played for Altay as a professional football player. He is the first Turkish player given a professinal football player certificate by Turkish State.
He played for Turkish National Team on four occasions becoming the first black player to don the red and white jersey. However, three of these occasions were against the Soviet Union and these matches was not considered by as official games by the UEFA as Soviet Union was not recognised by the organization during the 1920s. His only official game for Turkey was in 1927 against Bulgaria.
[edit] Management
After his football career, he worked as a manager for Altay and for the national team of the military. He became famous as being the the first manager to use the WM formation. With the national team he won the the World Army Football tornament of 1954.
[edit] Death
Özaltay died while given a speech at Altay Sport Club’s general congress in 1965. Altay SK erected his bust at Izmir's Alsancak Square in his honour.
[edit] External links
[edit] References
- ^ a b c Aurelio Bahane, Irkcilik Sahane, Milli Formayı Giyen İlk Siyah Türkiye tarihinin ilk siyah milli oyuncusu Vahap Özaltay 1908 İstanbul doğumludur. Altay kulübünün iddiasına göre 14 yaşında babasının tayininin ardından İzmir'e gelir. Futbolu da İzmir'de öğrenir. Fakat Aydın'a göçtüğü, Yunan işgali nedeniyle de Kastamonu'ya geçtiği, futbola orada başladığı da iddia edilir. Altay'ın kuruluş yıllarının en önemli isimlerindendir. Soyadı Kanunu çıktıktan sonra Özaltay soyadını da takım aşkı nedeniyle alır. Sadece bir kez, o da 1927 yılında 3-1 kazanılan Bulgaristan maçında milli formayı giyer. Futbolunun en iyi döneminde bir daha milli takıma çağrılmamış olması manidardır. Türkiye'de ırkçı-Turancı akımların en gözde olduğu dönemler olan bu yıllarda bir siyah oyuncunun milli takımda yer almamış olması, ırkçılık şüphelerini doğuruyor. Ama Vahap'ın kalitesini kimse tartışmıyor. Aynı zamanda bir atlet olan Altay'ın efsane futbolcusu, Atletizm Balkan Şampiyonası'nda da milli takım forması giymiştir. Üstün formu sayesinde 1933 yılında Fransa'nın Racing takımına transfer olur ve Türk futbol tarihinde ihraç edilen ilk profesyonel futbolcu olma unvanını kazanır. Onun yurtdışına transferi ülke içinde de yankı bulur. Dönemin futbol yetkilileri eldeki değerleri bilmemekle suçlanır. Daha sonra yurda döner Vahap. Futbolu bıraktıktan sonra teknik direktörlüğe başlar. 1954'te Dünya Şampiyonu olan takımın antrenörlüğünü yapar. Türkiye'de WM taktiğini ilk uygulatan teknik adam olarak ünlenir. 'Futbol Nasıl Oynanır?' isimli bir de kitap yazar. Ama Altay sevgisi her şeyin önündedir. 1965'te Altay Kongresi'nde konuşma yaparken kalp krizi geçirerek hayatını kaybeder. Halen İzmir Alsancak'ta ismini taşıyan bir meydan ve o meydanda yer alan bir büstü vardır., 2006-8-20, BAĞIŞ ERTEN, accessed 2008-6-2