User:Mausy5043/Sandbox/Essent

From Wikipedia, the free encyclopedia

Essent NV
Type public limited liability corporation
Founded 1999
Headquarters Arnhem, Netherlands
Key people Michiel Boersma, CEO. Marc van 't Noordende, member of board of management. Rinse de Jong, CFO and member of board of management
Industry utility
Products electricity, gas, heat, waste management and processing
Revenue image:green up.png€6,442 million euro (2006)
Employees 12,568 (2007)[1]
Website www.essent.nl
Essent headquarters in Arnhem, The Netherlands
Essent headquarters in Arnhem, The Netherlands

Essent NV, based in Arnhem, Netherlands, is a non-listed, limited liability energy company. Essent delivers electricity, gas and heat to private and business customers. Besides the production, distribution and sales of energy and related products, Essent also processes waste and manages several waste dumps. It is one of the largest players on the energy market in its chief market the Netherlands[2], and also operates in Germany[3] and Belgium.[4]

Contents

[edit] History

Essent was formed in 1999 by the merger of PNEM/MEGA and EDON, energy groups based in the south and north of the Netherlands respectively. PNEM/MEGA was the result of a merger between PNEM (Provinciale Nederlands Energie Bedrijven) and Mega Limburg in 1997. EDON resulted from a merger between IJsselmij and EGD (Energiebedrijf Groningen Drenthe). In 2005 Essent aquired the Nutsbedrijven Maastricht.

On 2 June 2006 Essent announced that it would investigate the possibility of splitting off the cable division Essent Kabelcom. On 31 January 2007 Essent Kabelcom was sold to Cinven and Warburg Pincus to become part of ZESKO Holding, a Dutch cable provider resulting from the merger of @Home, Casema and Multikabel.

On 1 February 2007 Essent and Nuon announced their intention to merger. However, on 7 September [2007]] the intended merger was cancelled.[5].

[edit] History

[edit] Company Structure

[edit] Ownership

[edit] To be translated:

Essent NV is een Nederlands nutsbedrijf dat elektriciteit, gas en warmte levert aan particuliere en zakelijke klanten. Naast de productie, distributie en verkoop van energie en energiegerelateerde producten beheert Essent diverse afvalstortplaatsen en verwerkt zij afval.

Essent is niet beursgenoteerd; de aandelen van Essent zijn in handen van een aantal Nederlandse provincies en gemeenten. De in 1999 opgerichte onderneming beschouwt Nederland als haar thuismarkt, maar ontplooit ook activiteiten in de aangrenzende landen België en Duitsland. Essent heeft ruim 9.700 werknemers in dienst (2007).

Essent bestaat uit meerdere bedrijfsonderdelen. Naast het hoofdkantoor en de energieketen (productie, handel in en verkoop van energie) zijn dit drie meer onafhankelijk opererende bedrijfsonderdelen: Essent Netwerk, Essent Milieu en Essent Internationaal. In het bedrijfsonderdeel Essent Internationaal zijn de buitenlandse vestigingen (Duitsland, België) ondergebracht. Essent is grootaandeelhouder van een aantal bedrijven in Nederland en Duitsland.

Tot 1 februari 2007 had Essent ook een bedrijfsonderdeel voor internet, telefonie en televisie, Essent Kabelcom (na 1 februari 2007: @Home).

[edit] Voorzieningsgebied

Het primaire voorzieningsgebied van Essent (gas en elektriciteit) strekt zich uit over de provincies Friesland, Drenthe, Groningen, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Binnen deze gebieden zijn ook andere energiebedrijven actief, zoals Cogas in de regio Almelo, Rendo om en rond Meppel en Hoogeveen, NRE in Eindhoven en NUON in de provincie Friesland. Buiten het voorzieningsgebied werkt Essent aan infrastructurele projecten, bijvoorbeeld het bevestigen van antennes voor mobiele telefonie aan hoogspanningsmasten. Opvallend is dat het hoofdkantoor van Essent niet in het voorzieningsgebied ligt, maar in Arnhem. Het hoofdkantoor van het bedrijfsonderdeel Essent Netwerk is gevestigd in 's-Hertogenbosch.

[edit] Eigendom

Essent is een niet-beursgenoteerde onderneming, die eigendom is van verschillende lokale en provinciale overheden. Zes Nederlandse provincies hebben 73,92% van de aandelen in handen:

De overige 26,08% is in handen van verschillende gemeenten.

[edit] Geschiedenis

Essent is in 1999 ontstaan uit de fusie tussen PNEM/MEGA (in zuidelijk Nederland) en EDON (in noordelijk Nederland). PNEM/MEGA ontstond in 1997 uit een fusie tussen PNEM en Mega Limburg. EDON is ontstaan uit een fusie tussen de IJsselmij en het EGD (Energiebedrijf Groningen Drenthe). In 2005 is Nutsbedrijven Maastricht opgegaan in Essent.

Op 2 juni 2006 heeft Essent bekend gemaakt een onderzoek te starten naar de mogelijkheden om de kabeldivisie Essent Kabelcom, ook wel bekend als @Home, af te gaan afstoten. Kabelcom zou te klein zijn om zelfstandig te kunnen overleven. Op 3 augustus 2006 wordt bekend gemaakt dat Essent Kabelcom wordt verkocht aan Cinven en Warburg Pincus. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft vrijdag 8 december 2006 bekend gemaakt dat ze akkoord gaat met de verkoop van Essent Kabelcom aan de beleggingsmaatschappijen Cinven en Warburg Pincus. Op 31 januari 2007 is de divisie definitief verkocht en is het deel uit gaan maken van ZESKO Holding, die hiermee de grootste kabelaar van Nederland is geworden. De naam Essent Kabelcom mag niet meer gebruikt worden en het bedrijf gaat verder onder de naam @Home.

Op 18 januari 2007 is bekend geworden dat Westland Energie Services (incl. HortiMAX en VEK) wordt overgenomen door Essent.

[edit] Fusie met Nuon

Op 1 februari 2007 maakten Essent en Nuon bekend te willen fuseren. Onder de werknaam EssentNuon werden de fusievoorbereidingen getroffen. Op 7 september 2007 maakten Essent en Nuon bekend dat de fusie niet doorgaat.

Eerder lekte de naam Nusent uit. Deze naam werd in januari 2007 geregistreerd bij de Kamer van Koophandel[6]. In februari 2007 brachten beide ondernemingen echter de tijdelijke naam EssentNuon naar buiten.

Begin april 2007 werd bekend dat er vanuit de consumentenbond[7] alsmede vanuit de aandeelhouders[8] commentaar is op de voorgenomen fusie. Volgens Essent en Nuon is de fusie uiteindelijk niet doorgegaan vanwege onenigheid over de ruilverhouding[9].

[edit] Essent in het nieuws

Regelmatig komt Essent in het nieuws. In negatieve zin met name door (grote) storingen, slechte bereikbaarheid en slechte afhandeling van klachten over bijvoorbeeld facturen. Dit zijn problemen waar ook andere energiemaatschappijen mee kampen. Inmiddels is het aantal klachten verminderd.

[edit] Hoogte- en dieptepunten

In 2003 kwam Essent onder andere als volgt in het nieuws:

  • juli: Samen met Van Gansewinkel en DELTA neemt Essent een aantal taken van Schiphol Utility Services over, en gaat Essent op het gebied van netbeheer nauw met de luchthaven samenwerken.
  • 28 september: Bij een ongeluk in de Amercentrale komen vijf werknemers (van een door Essent ingehuurd bedrijf) om het leven.
  • november: In het televisieprogramma Kassa! gaat een klant van Essent in discussie met een vertegenwoordiger van Essent. De klant heeft van circa 500 klanten klachten verzameld, en eist dat deze afgehandeld worden.
  • november: Essent biedt een nieuw product aan dat milieuvriendelijker is dan aardgas: Duurzaam Gas.

Op 1 maart 2004 kondigt de consumentenbond aan te gaan bemiddelen tussen Essent en honderden klanten die menen een te hoge energierekening te hebben gehad.

In april 2005 komt Essent in het nieuws vanwege de hoogte van het salaris en de bonus van de voorzitter van de Raad van Bestuur van Essent, Michiel Boersma. In maart 2006 komt Essent opnieuw in het nieuws vanwege hetzelfde feit. Politici en vakbeweging reageren verontwaardigd op de verdere verhoging van de beloning van de bestuursvoorzitter. Essent reageert hierop door aan te geven dat de beloning is vastgesteld door de Raad van Commissarissen met goedkeuring van de aandeelhouders (met name gemeenten en provincies).

In 2005 en 2006 zoekt Essent het nieuws vanwege de splitsing van de energiebedrijven die minister Brinkhorst (Economische Zaken) nastreeft. Met de splitsing van de energiebedrijven (dat wil zeggen: de netwerkbedrijven volledig loskoppelen van de rest) wil het kabinet de onafhankelijkheid van de elektriciteits- en gasnetten in Nederland structureel waarborgen. De netwerkbedrijven blijven in handen van de huidige aandeelhouders (provincies en gemeenten), terwijl de aandeelhouders de overige delen van de energiebedrijven kunnen verkopen. Essent meent dat deze splitsing grote risico's met zich meebrengt, zowel financieel (met name ten gevolge van de Cross Border Lease contracten) als op het gebied van werkgelegenheid en leveringszekerheid.

[edit] Bedrijfsstructuur

Essent bestaat uit een aantal bedrijfsonderdelen, te weten Hoofdkantoor, Energieketen, Milieu, Netwerk en Internationaal.

[edit] Hoofdkantoor

De concernstaven (onder andere human resources, financiële administratie, communicatie, strategie, auditing)

[edit] Energieketen

In de Energieketen is de productie van, handel in en verkoop van energie ondergebracht. De verkoop van energie betreft zowel de (groot)zakelijke markt als de particuliere markt. Essent is eigenaar van energiecentrales in

Tevens beheerd Essent

  • een aantal WarmteKracht centrales[16] die op afstand bediend worden vanuit het Regionaal Centrum Eindhoven.
  • diverse zonnecentrales[17] in De Wijk en Annen.

[edit] Milieu

Essent Milieu is verantwoordelijk voor het beheer van afvalstortplaatsen en het verwerken van afval. Verder houdt het milieubedrijf zich bezig met het composteren van groente-, fruit- en tuinafval (GFT), met de dienstverlening aan gemeenten op het gebied van afvalinzameling en met de productie en handel in secundaire bouwstoffen.

[edit] Netwerk

Essent Netwerk is verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van de transport- en distributienetten voor elektriciteit, gas en warmte. Essent Netwerk is een onafhankelijke netbeheerder in het kader van de in 1998 opgestelde Elektriciteitswet 1998 en is financieel, organisatorisch en juridisch volledig afgescheiden van het moederbedrijf Essent. Essent Netwerk heeft een eigen Raad van Commissarissen, waarvan de leden in meerderheid geen binding hebben met Essent.

[edit] Meetbedrijf

Essent Meetbedrijf B.V. staat conform de meetcode elektriciteit vermeld in het MV-register elektriciteit van Tennet TSO. Het Meetbedrijf maakt onderdeel uit van het bedrijfsonderdeel Netwerk.

[edit] Internationaal

Binnen Internationaal zijn alle activiteiten gebundeld die niet binnen de Nederlandse markt vallen. Onder Essent Internationaal B.V. vallen de Belgische en Duitse Essent.

==Sponsoring== Essent is hoofdsponsor van het Wereld Natuur Fonds. Milieu-organisaties als Greenpeace en WISE kunnen hier geen begrip voor opbrengen; zij zijn van mening dat Essent te milieuonvriendelijk is, met name door haar aandeel in de kerncentrale Borssele. Het Wereld Natuur Fonds is echter van mening dat Essent de goede weg inslaat door haar inzet voor duurzame energie. Essent is sponsor van onder andere diverse sport- en muziekactiviteiten, zoals het marathonschaatsen, de ISU World Cup, Thialf, het schaaktoernooi in Hoogeveen, Pinkpop, Lowlands en het Brabants Orkest.

Essent verbindt haar naam ook aan de Essent Awards, een muziekprijs die twee keer per jaar wordt uitgereikt aan vijf talentvolle Nederlandse bands of artiesten.

[edit] References

  1. ^ Financial Reports (page is in Dutch) Halfjaar verslag 2007, pg. 3
  2. ^ Dutch website
  3. ^ German website
  4. ^ Belgian website
  5. ^ Dutchnews.nl (10 september 2007): Energy merger Essent, Nuon off.
  6. ^ Alex MacDonald (29 januari 2007): "Nuon en Essent registreren fusienaam Nusent" Beurs.nl, info verkregen op 5 april 2007.
  7. ^ Consumentenbond (2 april 2007): Persbericht: Aandacht politiek nodig voor fusie Nuon en Essent, info verkregen op 5 april 2007.
  8. ^ De Gooi- en Eemlander (4 april 2007): Noord-Holland tegen fusie Nuon en Essent, info verkregen op 5 april 2007.
  9. ^ Nu.nl (7 september 2007): Nuon en Essent beide teleurgesteld.
  10. ^ [1] Amercentrale
  11. ^ [2] Clauscentrale
  12. ^ [3] Centrale Moerdijk
  13. ^ [4] Centrale Swentibold
  14. ^ [5] Bio-energiecentrale Cuijk
  15. ^ [6] Waterkrachtcentrales
  16. ^ [7] Warmtekrachtcentrales
  17. ^ [8] Zonnecentrales

[edit] External links

Languages