Kurucaşile

From Wikipedia, the free encyclopedia

Kurucaşile is a district of Bartın Province, Turkey.

Contents

[edit] Geograhy

Kurucaşile ilçesi Batı Karadeniz Bölgesinde Bartın iline 52 KM. uzaklıktadır. Kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Bartın, doğusunda Cide ve batısında Amasra ilçeleri bulunmaktadır. İlçenin rakımı deniz seviyesinden 1500 metreye kadar çıkmaktadır. İlçenin güneyi Küre dağlarının bir uzantısı olan Karadağ, Kayaardı ve Karsaduran dağları ile çevrilidir. 159 KM2’lik yüzölçümünün %40’ı ormanlarla çevrili olan ilçede tarım alanı yok denecek kadar azdır. İlçede tipik Karadeniz iklimi hakim bulunmaktadır. Buna göre kışları soğuk ve yağışlı yazları ise ılık ve yağışlı geçmektedir.Şehir Merkezi, Bartın'ın kuzey doğusunda zeytin ve sandal burunları ile sınırlanan koylar üzerinde kurulmuştur. Ortalama yükseklik 20-300 m. ve arazi eğimi % 50'dir. Kemrelik, Akyar, Armutçalı, Bakacakkaya önemli yükseltilerdir. Tekkeönü, Başköy, Elvanlar, Kapısuyu ve Gölderesi adı altında dereler yer alır. Karaman Meydan köyleri arasında fok balıklarına mahsus 10x10x10 ebadında kıyı mağarası vardır. Kömür, Dolamit, Kuvars ve Marn taşları yer altı zenginliğini oluşturur. Yüzölçümü 159 km2 olan Kurucaşile'nin ilçe nüfusu 2000 sayımına göre 8742'dir. Şehir merkezi nüfusu ise 2074'dür. 1957 yılına kadar Bartın kazasının nahiyesi olan Kurucaşile 19.06.1957 yılında çıkarılan bir kanunla İlçe statüsüne geçirilmiştir. Merkez Belediyesi, 4 mahalle ve 28 köyü mevcuttur. Bu 28 köyün ayrıca 32 mahalle bağlısı bulunmaktadır. Köylerin büyük çoğunluğu orman içi köy statüsündedir. İlçe merkezi dışında belediye teşkilatı bulunmamaktadır. İlçe merkezinin tapulama işleminin bitmesi ve çok az tarım arazisi olması dolayısıyla taşınmaz mal zilyetliğine yapılan tecavüzler yok denecek kadar azdır.

[edit] History

3OOO yıllık bir tarihi olan ilçenin ilkçağda Fenikeliler başta olmak üzere Miletoslu ve Megaralı gemiciler tarafından kurulan Kromna adında bir site olduğu çeşitli kaynaklarda belirtilmektedir. Roma, Bizans ve Ceneviz hakimiyetinden sonra yörede görülen ilk Türk komutanı Kutalmış oğlu Süleyman Bey’in komutasındaki Kara Tigin’dir. Yıldırım Beyazıt 1395’te bu bölgeyi Candaroğulları’ndan alarak Osmanlı hakimiyetine katmıştır.İlk devreleri bilinmemekle birlikte ilkçağda Kromna'da para basıldığı bilinmektedir. Kromna kenti Sandal ve Zeytin burunları olmak üzere iki doğal liman arasındaki yarımada da kurulmuştur.Kurucaşile Batı Karadeniz sahilinde Bartın iline 62 km. uzaklıkta 1546 km2 alana kurulmuş 8596 nüfuslu kuzeyi Karadeniz güneyi Bartın ili, doğusu Cide ve batısı Amasra ilçeleri ile çevrili deniz ve ormanların içiçe olduğu küçük ve şirin bir ilçedir.

BİRİMLER 2000 GENEL NÜFUS SAYIMINA GÖRE YÜZÖLÇÜMÜ (Km2) NÜFUS YOĞUNLUĞU ERKEK KADIN TOPLAM İLÇE MERKEZİ 1124 950 2074 5 414,8 KÖYLER 3122 3546 6668 154 43,28 TOPLAM 4246 4496 8742 159 54,98

01.09.1957 tarihinde ilçe olan Kurucaşile de 4 mahalle ve 28 köy bulunmakta, yüzölçümünün %40’ı ormanlarla kaplı olan ilçede köylerin büyük çoğunluğu orman köyü statüsü taşımaktadır. İlçemizin merkezi her mevsim yağışlı ılıman Karadeniz iklimi altındadır. Bununla beraber iç kesime gittikçe iklim biraz sertleşir. İlçe merkezinde küçük ölçekli esnaf faaliyetleri, görülmektedir. Orman varlığına dayalı olarak ahşap tekne ve ahşap doğrama atölyeleri ilçe merkezi, Kapısuyu ve Hisar köyünde yaklaşık 25—30 civarında ahşap tekne imalatıyla iştigal eden işyeri bulunmaktadır. 194O'lardan sonra hammaddenin azalması gemi yapım tekniğinin değişmesine özellikle çektiri tipi ahşap gemi yapımcılığının azalmasına neden olmuştur. Bugün küçük sandallardan tutunda en büyük ahşap yatlara kadar tekne imalatı yapılmaktadır. Son senelerde Tekkeönü koyunda 24 m. uzunluğunda 6,5 m. genişliliğindeki Golden Hind (Altın Geyik) adlı dünyaca ünlü yat imal edilmiştir.Çok az sayıda da olsa orman işçiliği ile geçimini sağlayan vatandaşlarımızda bulunmaktadır. Bunun yanında ormanlık ve sahil kenti olmasından dolayı av hayvanları yönünden oldukça zengin olan ilçemizde profesyonel balıkçılıkla geçinen halkta mevcuttur. İlçemiz önemli bir turizm potansiyeline sahip olmakla beraber mevsimin kısa büyük yerleşim birimlerine uzak ve yollarının bozuk olmasından dolayı gelişememiştir. Turistik tesis olarak ilçe Belediyesine ait 36 yataklı turistik, otel ve Kapısuyu'nda mülkiyeti koy tüzel kişiliğine ait 18 yataklı pansiyon ve lokanta bulunmaktadır.

[edit] Economy

İlçe nüfusunun büyük bir bölümü tarım ve hayvancılığın yanı sıra, maden ocakları ile ahşap tekne yapımcılığı yapmaktadır. Kurucaşile ahşap tekne yapımcılığının kendine özgü kalitesi, bu el emeği göz nuru mesleğin yaşamasında ve bölge hayatına damgasını vurmasında önemli bir neden olmuştur. Yapımcılığın kalitesi mesleğin devamını, mesleğin devamı ise yapım kalitesini artıran kültür alışverişini sağlamıştır. Kurucaşile de son 30 yıla kadar Osmanlı donanmasının savaş gemilerinden, yük gemilerine kadar pek çok gemi tipi yaratılmıştır. Bu geleneksel meslek son 30 yılda farklı 3 aşama geçirmiştir. Yük gemisi, Balıkçı teknesi, Yatçılık…Ahşap tekne yapımcılığı, hızla değişen dünya koşullarında varlığını sürdürebilen, usta–çırak eğitimi ile köklü bir meslek olmuştur.Bu geleneksel meslek, 1998 yılında öğretime açılan Ahşap Yat Yapımı Anadolu Meslek Lisesi ile çağdaş bilim ve teknoloji metotları ile beslenen bir yapıya kavuşmuştur.İlçede balıkçılık da önemli boyutlarda yapılmaktadır. Balıkçılıkla geçimini sağlayan nüfus oranı da hayli yüksektir. İlçenin en önemli gelir kaynaklarından birisi de fındıktır. Yaklaşık 1100 çiftçi ile, 6374 dönümlük arazide fındık tarımı yapılmaktadır.

[edit] Culture and Society

İlçemiz elverişsiz coğrafi konumu ve İstanbul, Ankara gibi büyük yerleşim merkezlerine uzaklığı dolayısıyla sosyal yönden yeterince gelişememiştir. Özellikle ilçemizi Bartın’a dolayısıyla büyük yerleşim birimlerine ulaşımını kolaylaştıracak karayolunun bitmesi sosyal yönden de ilçemizin gelişmesini sağlamaktadır. İnsanların boş zamanı değerlendirebileceği tiyatro,sinema ve konser faaliyetleri ilçemizde bulunmamaktadır. Buna rağmen, gençlerin faydalanabilecekleri 2 internet cafe açılmıştır. Ayrıca yazın festival kapsamında, gençler için plajvolley ve plajfutbol düzenlenmektedir.İlçe merkezinde konutlar genellikle betonarme çok katlı ve modern yapılardır. Bunların önemli bir kısmının Almanya’da çalışan işçilerimiz tarafından yazlık olarak kullanılması ve boş tutulması neticesinde ilçemize ataması yapılan memurlar konut bulmakta büyük sıkıntıyla karşılaşmaktadır. Kamu kuruluşlarının lojmanları yok denecek kadar azdır. İlçemizde ağalık,beylik,şeyh ve derviş gibi kitleleri etkiyebilecek ve peşinden sürükleyebilecek kişiler olmayıp, halk ferdi olarak karar verebilecek bilinç ve kültür seviyesine sahip bulunmaktadır.İlçemiz merkezinde 1 adet cami,köylerimizde ise 24 adet kadrolu cami mevcuttur.Din Hizmetleri 21 İmam Hatip ve 1 Müezzin tarafından yürütülmektedir.Başköy köyü,Sarıderesi köyü,Hacı köyü ve Elvanlar köyü Camilerinde imam hatip bulunmamaktadır.Ayrıca Şeyhler köyü ve İlyasgeçidi köyü Dip Mahallesindeki camilerde kadro yoktur.İlçemiz merkezinde 1 ve Hisar köyünde 1 olmak üzere toplam 2 sağlık ocağımız bulunmaktadır. Merkez sağlık ocağında 2 doktor,2 hemşire,2 ebe, 2 sağlık memuru,1 labaratuvar teknisyeni ve 1 hizmetli, Tekkeönü sağlık ocağında ise 1 Doktor, 1 ebe ve 1 hizmetli görev yapmaktadır. Merkez sağlık ocağında 1998 model 1 ambulans ihtiyaca cevap vermektedir. Bundan başka da İlyasgeçidi Köyü,Kapısuyu Köyü,Karaman köyü ve Dizlermezeci köylerimizde Sağlık evleri mevcut olup, personel yokluğu nedeniyle kapalı durumdadır.

[edit] See also

[edit] External links

This article about a Black Sea region of Turkey location is a stub. You can help Wikipedia by expanding it.
In other languages