Talk:Moneyer

From Wikipedia, the free encyclopedia

This article is part of the WikiProject Numismatics, which is an attempt to facilitate the categorization and creation of accurate and formal Numismatism-related articles on Wikipedia. If you would like to participate please visit the project page, where you can join and see a list of open tasks to help with.
Stub This article has been rated as Stub-Class on the quality scale.
Mid This article has been rated as mid-importance on the importance scale.



پروفسور سید محمود حساب پدر علم فیزیک و مهندسی نوین ایران

در پنجم اسفند ماه سال 1281 ش ( 1903 م ) و در خانواده ای متمول ساکن تهران کودکی چشم به جهان گشود که نام او را محمود نهادند. پدر وی معزالسلطنه که از رجال حکومت وقت بود چند سالی پس از تولد محمود به عنوان سفیر ایران در شامات برگزیده شد و به همراه همسر خود خانم گوهرشاد حسابی (مادر محمود) و دو پسرش محمد و محمود که پنج و چهار ساله بودند به شامات عزیمت کرد.

                     محمود در هفت سالگی تحصیلات ابتدائی خود را در بیروت با تنگدستی و با مرارت های دور از وطن در مدرسه کشیش های فرانسوی آغاز کرد و همزمان توسط مادر فداکار  متدین و فاضله خود (خانم گوهرشاد حسابی) تحت آموزش تعلیمات مذهبی و ادبیات فارسی قرار گرفت محمود قران کریم را حفظ و به آن اعتقادی ژرف داشت دیوان حافظ را نیز از برداشته و به بوستان و گلستان سعدی و شاهنامه فردوسی و مثنوی مولوی اشراف کامل داشت.

شروع تحصیلات متوسطه پروفسور حسابی مصادف با آغاز جنگ جهانی اول و تعطیلی مدارس فرانسوی زبان بیروت بود از این رو پس از دو سال تحصیل در منزل برای ادامه به کالج امريكايي بیروت رفتند و در سن هفده سالگی لیسانس ادبیات در نوزده سالگی لیسانس بیولوژی و پس از آن مدرک مهندسی راه و ساختمان را اخذ نمودند استاد همچنین در رشته های پزشکی و ریاضیات و همچنین ستاره شناسی به تحصیلات آکادمیک پرداختند. پروفسور حسابی در سال 1924 م به مدرسه عالی برق پاریس وارد و در سال 1925 م فارغ التحصیل شدند و پس از آن وارد رشته مهندسی معدن شده و همزمان با آن در راه آهن برقی فرانسه مشغول به کار گردیدند. سرانجام ایشان به دلیل وجود روحیه بسیار خلاق و پر تلاش شان وارد دانشگاه سوربن پاریس شدند تا در رشته مورد علاقه شان فیزیک تحصیل کنند پروفسور حسابی در سال 1927 م در سن بیست و پنج سالگی دانشنامه دوره دکترای فیزیک خود را با ارائه رساله ای تحت عنوان "حساسیت سلول های فتو الکتریک" با درجه عالی دریافت کردند. فعالیت در سه نسل کاری و آموزش هفت نسل استاد و دانشجو از خدمات ارزنده پروفسور حسابی به شمار می رود و در همین راستا ایشان از سال 1350 ش به عنوان استاد ممتاز دانشگاه تهران شناخته شدند. پروفسور سید محمود حسابی به چهار زبان زنده دنیا : فرانسوی-انگلیسی-آلمانی و عربی تسلط کامل داشتند و به زبان های : سانسکریت-لاتین-یونانی-پهلوی-اوستایی-ترکی و ایتالیایی اشراف داشتند. در زمینه تحقیق علمی 25 مقاله-رساله و کتاب از استاد به چاپ رسیده است و تئوری " بی نهایت بودن ذرات " در میان دانشمندان و فيزيكدانان جهان شناخته شده است. پروفسور حسابی تنها شاگرد ایرانی پروفسور اینشتین بوده و در طول زندگی با دانشمندان طراز اول جهان نظیر شرودینگر - بورن - فرمی - دیراک - بوهر و با فلاسفه و ادبائی همچون آندره ژید و برتراند راسل تبادل نظر داشته اند. پروفسور حسابی از سوی جامعه علمی جهانی به عنوان " مرد اول علمی جهان " 1990 م برگزیده شدند و در کنگره شصت سال فیزیک ایران 1336 ش ملقب به " پدر فیزیک ایران " گردیدند. پروفسور سید محمود حسابی در 12 شهریور 1371 ش در بیمارستان دانشگاه ژنو به هنگام معالجه قلبی بدرود حیات گفتند. یادشان گرامی و راهشان پر رهرو باد. مقبره استاد بنا به خواسته ایشان در زادگاه خانوادگی در شهر دانشگاهی تفرش قرار دارد.